🥦🍴 Sześciu partnerów Europejskiego Uniwersytetu SEA-EU zaprasza studentów Uniwersytetu Gdańskiego na wydarzenie kulinarne pt. SEA-EU 2021 Cooking Experience. Chcemy zaciekawić młodych naukowców różnorodnością europejskiego jedzenia oraz pokazać jak to co jemy wpływa na nasze zdrowie, gospodarkę i środowisko. Na każdym uniwersytecie partnerskim odbywać się będą lokalne konkursy, które mają na celu wybranie najlepszych przepisów odzwierciedlających lokalną kuchnię i zaprezentowanie „zrównoważonego rozwoju na talerzu europejskiego studenta”.
Jeśli jesteś kreatywny w kuchni, chcesz poznać tajniki europejskiej sztuki kulinarnej, a przy okazji dbasz o planetę to dołącz do naszego wydarzenia!
Wydarzenie SEA-EU 2021 Cooking Experience jest otwarte dla wszystkich studentów Uniwersytetu Gdańskiego. W każdej kategorii dań przewidziana jest nagroda za zwycięski przepis – żeliwna patelnia wraz z drewnianą podstawką dla eko kucharza! 🎁
SEA-EU 2021 Cooking Experience zorganizowane będzie wokół 3 kategorii, opartych na trzydaniowym posiłku:
- Przystawka
- Morskie danie główne (danie główne przygotowane z ryb, owoców morza lub wodorostów, jak równieżdowolnych inspiracji związanych z morzem)
- Deser
Każdy student może przesłać maksymalnie trzy przepisy – z każdej kategorii (tj. przystawka, danie główne, deser) po jednym
Co musi zawierać przepis? 🥣
– tytuł,
– czas wykonania w minutach (z podziałem na czas przygotowania, gotowania i ogółem),
– składniki oraz ich ilości,
– sposób wykonania,
– eko wskazówkę, czyli aspekt zrównoważonego rozwoju w przepisie. “Eko wskazówka” to krótki tekst (kilka zdań) wyjaśniający w jaki sposób autor realizował cel zrównoważonego rozwoju przy przygotowywaniu dania np. kupno ziemniaków luzem w lokalnym warzywniaku, wykorzystanie lokalnie rosnących sezonowych składników,
– przepisy powinny odzwierciedlać tradycje polskiej kuchni
📸 Ponadto, do przepisu należy dołączyć 3 lub 4 zdjęcia przedstawiające:
– zdjęcie 1 – PRZED: zdjęcie składników (wymagane)
– zdjęcie 2 – W TRAKCIE: zdjęcie w trakcie przygotowywania dania (wymagane)
– zdjęcie 3 – PO: zdjęcie przygotowanego dania (wymagane)
– zdjęcie 4 – selfie z przygotowanym daniem (opcjonalne)
Zdjęcia powinny być zatytułowane wg. schematu: UG_Imię_Nazwisko_Starter/Glowne/Deser_Przed/Wtrakcie/Po (w zależności od kategorii oraz etapu przygotowań)
Zgłoszenia przepisów bez zdjęć będą odrzucane. Dokładny opis przepisów należy zawrzeć w formularzu zgłoszeniowym.
⏰ TERMINY
Przepisy można nadsyłać do 31 marca 2021 roku. Zostaną one opublikowane 1 kwietnia w wydarzeniu „Cooking Experience SEA-EU 2021 UG PREZENTACJA PRZEPISÓW” na FB. Głosowanie publiczności odbędzie się w wydarzeniu „Cooking Experience SEA-EU 2021 UG PREZENTACJA PRZEPISÓW” na FB w dniach 01 kwietnia – 07 kwietnia.
Z kolei głosowanie jury będzie miało miejsce 8 kwietnia.
Ogłoszenie zwycięskich przepisów nastąpi 9 kwietnia w wydarzeniu „Cooking Experience SEA-EU 2021 UG PREZENTACJA PRZEPISÓW”
PAMIĘTAJ ❗
Przed przystąpieniem do konkursu przeczytaj obowiązujące ZASADY https://sea-eu.org/…/03/Cooking-Experience-_-zasady-1.pdf
Jeśli chcesz zgłosić swój przepis do konkursu wypełnij formularz i dołącz zdjęcia https://forms.office.com/r/jy4igTP4mW
_______________________________
Zwieńczeniem konkursów odbywających się na poszczególnych uniwersytetach będzie Europejski Festiwal Kulinarny. Na przełomie kwietnia i maja jeden dzień poświęcony będzie innej narodowej kuchni. Na stronie SEA-EU przedstawione zostaną zwycięskie przepisy z danego kraju.
Na Instagramie SEA-EU (https://www.instagram.com/seaeualliance/ ) oraz na stronie sea-eu.org (https://sea-eu.org/) umieszczone zostanie 18 zwycięskich przepisów – po trzy z każdego kraju partnerskiego. Każdemu krajowi dedykowany będzie osobny dzień:
27 kwietnia – potrawy francuskie
28 kwietnia – potrawy niemieckie
30 kwietnia – potrawy chorwackie
5 maja – potrawy maltańskie
6 maja – potrawy polskie
7 maja – potrawy hiszpańskie
18 wybranych wcześniej na poszczególnych uniwersytetach przepisów kulinarnych posłuży do stworzenia ebooka z przepisami SEA-EU! Więcej informacji o SEA-EU 2021 Cooking Experience znajdziecie tutaj https://sea-eu.org/cooking-experience/?lang=pl